De ce nevoia pentru o astfel de tabara?
Tabăra de sculptură ,,Simboluri dacice în arta lemnului din România”, proiect multianual inițiat de managerul CJCPCT Gorj în 2018 și organizat în colaborare cu Primăria și Consiliul local Polovragi, precum și cu Asociația pentru Dezvoltare Locală și Parteneriat Comunitar Polovragi - are ca obiective principale conservarea și promovarea locală, regională și națională a simbolurilor dacice păstrate de-a lungul timpului în arta lemnului din România, precum și creșterea vizibilității culturale și turistice a zonei.
La Tabără participă meșteri populari din domeniu (cioplitori în lemn și sculptori în lemn cu drujba), păstrători sau susținători ai motivelor sculpturale menționate, creatori recunoscuți la nivel național pentru profesionalismul și autenticitatea operelor realizate. Responsabil de proiect, de la prima ediție, a fost Pompiliu Ciolacu, etnolog la CJCPCT Gorj.
Locația este în comuna Polovragi, jud. Gorj, localitate cunoscută pentru valorile istorice și turistice existente în areal: mănăstirea Polovragi, Peștera lui Zalmoxis, fortificații dacice din sec. II-I î.H., Cheile Oltețului, Nedeia de Sf. Ilie, festivaluri pastorale, tabere și concursuri de creație, meșteri populari etc. Sculpturile, câte 7 în fiecare ediție, sunt și vor fi amplasate în continuare în spațiul special amenajat pe platoul din fața Mănăstirii Polovragi.
În final, aici se vor afla circa 30 creații sculpturale, amplasate într-un semicerc, cu fața spre calea principală de acces spre Mănăstire și Peșteră, beneficiind astfel de vizibilitate maximă prin intermediul celor două obiective de maxim interes cultural și turistic național amintite mai sus.
Ion Cepoi
Polovragi, Vatră dacică
Polovragi este Vatră Dacică pentru că Dumnezeu a rânduit de-a lungul timpului să fie o locuire permanentă. Spun acestea deoarece legendele locale vorbesc despre Jidovi, acei oameni uriași care locuiau pe meleagurile polovrăgene și se spălau cu apă din râul Olteț stând cu picioarele pe cei doi versanți ai Oltețului.
Polovragi este Vatră Dacică pentru că atestările documentare spun că în secolul II î.Hr pe Piatra Polovragilor a funcționat o așezare dacică de refugiu și apărare, iar la baza muntelui a fost o așezare civilă. Polovragi este Vatră Dacică pentru că după daci rugăciunea a continuat pe meleagruile polovrăgene prin sihaștrii de la mănăstirea Polovragi ce a fost, întâi, mănăstire de călugări iar mai apoi mănăstire de măicuțe. Este vatră dacică pentru că dorim să continuăm cu simbolistica dar și cu habitatul și cu tot ceea ce ține de ocuparea gospodărească și nu numai a polovrăgenilor.
Este vatră dacică pentru că am dorit să ținem trează conștiința localnicilor dar și a întregului popor român vis-a-vis de truditorii și rugătorii acestor meleaguri, din grotele polovrăgene. Nu întâmplător aici este Peștera Polovragi sau Peșterea lui Zamolxis, peșterile din zonă care poartă numele sihastrlor ce au stat în post și rugăciune și mă refer la Corneliu Săbăreanu, Pahomie și la mulți alți rugători de pe aceste meleaguri.
Polovragi este Vatră Dacică pentru că au înteles atât CJCPCT GORJ, cât și Consiliul Județean Gorj să sprijine eforturile comunității polovrăgene. Este Vatră Dacică deoarece cu ajutorul lui Dumnezeu va dăinui Polovragiul asemenea unei vetre dacice, tărâm al lui Zamolxis. Doamne ajută. Toate se vor împlini.
Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi.