Ansamblul Folcloric "Cheile oltețului”

Emblemă a Olteniei de Sub munte

Ansamblul Folcloric Cheile Oltețului din Polovragi, cu 75 de ani de activitate neîntreruptă, s-a înființat în 1948, conform afirmațiilor lui Titu Rădoi în cartea sa ,,Columnele Prezentului”, unde ansamblul era considerat ,,Emblemă a condiției actuale a satului românesc”. sub indrumarea familiilor Maria și Constantin Mesteacăn, în colaborare cu Maria și Marin Chirițescu, participând la Festivalul Naţional „Cântarea României” unde, începând chiar din 1976, a obţinut doar premiile I sau II pentru: bogăţia repertoriului, pentru autenticitate, pentru port popular şi, nu în ultimul rând, pentru interpretare şi continuând cu alte participări naţionale şi internaţionale, de unde s-au întors cu numeroase trofee, premii sau distincţii de Onoare. În 1997 s-a adus dinamică în scenă cu ajutorul actualui primar, Epure Gheorghe (in calitate de dansator și coordonator ansamblu) si al regretatului Maestru-Coregraf Ștefan Mirulescu, precum și cu aportul administrație locale - primari și consilieri locali - și al directorilor de Cămin cultural. În ultimii ani a participat la mai multe festivaluri ale Portului Popular din Sibiu, Vâlcea, Argeș și Gorj, printre cele mai importante participări ale ansamblului la concursuri şi festivaluri artistice sunt câteva, mai reprezentative: În data de 18 mai 1968, Formaţia de fluieraşi şi băciţe din cadrul Căminului Cultural Polovragi obţine locul I la faza judeţeană a Concursului artistic al Formaţiilor de amatori. În luna august a anului 1970, Ansamblul Folcloric al Căminului Cultural din Polovragi obţine Premiul de Argint la Festivalul concurs de la Constanţa, iar în anul 1981, Ansamblul obţine premiul I pe ţară la secţiunea „Ansamblu vocal”.

În data de 15 octombrie 1987 ansamblul aduce un alt premiu I la Festivalul Naţional „Cântarea României”, iar pe 15 august 2002, Ansamblul Artistic „Cheile Olteţului” din Polovragi câştigă Premiul Special al Festivalului concurs al cântecului, jocului şi portului popular oltenesc, de la Tismana. Ansamblul Artistic „Cheile Olteţului” din Polovragi participă în luna august 2006 la un turneu de 12 zile în Italia, susţinând zece spectacole foarte apreciate de localnici. Turneul s-a desfăşurat cu prilejul înfrăţirii comunei Polovragi cu localitatea San Roberto, din comunitatea Versanto Dello Streto din regiunea Reggio Calabria. În luna mai 2007, Ansamblul participă la un turneu de cinci zile în Polonia, unde susţine două spectacole. În luna august 2008, Ansamblul Artistic „Cheile Olteţului” din Polovragi merge din nou în Italia pentru un turneu de 10 zile cu şase spectacole susţinute în comunitatea din Versanto Dello Streto în regiunea Reggio Calabria. Repertoriul ansamblului este variat, din punct de vedere coregrafic. În prezent trupa de dansuri deține suite de dansuri dar și costume populare din Mărginimea Sibiului, Gorj, Dolj, Mehedinți, Țara Oașului, Maramureș, Moldova, Banat, Sălaj și din zona Făgărașului. În prezent Instructor-coregraf al ansamblului este Andreea DAVID. Instructor al formația de fluierași junior este dl MITUȚĂ Gheorghe și Director al Căminului Cultural este dl Narcis ORZAN. În anul 2018 acesta a devenit Ansamblul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj reprezentând cu mândrie Gorjul si mai ales Portul ungurenesc, port ce s-a infiltrat din Mărginimea Sibiului în Oltenia trecând pe la Vama Cucului ori peste hotar păzit, la diferite manifestări culturale din țară. Odată cu el au trecut şi cântecele ciobanești şi împreună au pus stăpânire pe sufletul oamenilor de la Gura Olteţului.

Toată animația ansamblului s-a întemeiat cu ajutorul lui Dumnezeu și pe truda polovragenilor cu vârste între 3 ani și 85 ani (uneori 90 ani). Fără acești oameni de jertfă și de creativitate n-ar fi fost mișcare... Fără acești daruitor-truditori, de toate vârstele și profesiile... ce-ar fi mișcat ? Deci, totul a fost posibil pentru ca a fost ajutorul lui Dumnezeu și truda membrilor ansamblului. Până în momentul de față prin ansamblu au trecut aproximativ 900 de persoane în cei 73 de ani de activitate, astăzi numără 200 de membrii cu vârste cuprinse intre 3 si 90 de ani, dansatori, solisti vocali, grup de fluierași, instrumentiști, grup vocal de colinde și tradiții. Membrii ansamblului consideră colectivul din care fac parte o mare familie, unde există întelegere și multă voie bună. Aici chiar dacă ești trist pleci vesel, căci aici descoperi copilul din tine, deoarece atunci "Când nu mai suntem copii, suntem ca și morți.", după cum grăit-a Brâncuși. Mi-a spus cineva, nu de foarte multă vreme, că dacă pun suflet în ceea ce fac, lucrurile se aranjează în cel mai mulțumitor mod cu putință. Că dacă am încredere în mine și în ceea ce fac, rezultatele trebuie să fie pe măsura așteptărilor. Și am ales să credem. Nu consider că poți pune suflet în ceva în care nu crezi, care nu te atrage și care nu îți face ființa să vibreze! Sufletul meu, al nostru, al colectivului, este în cadrul Ansamblului Folcloric Cheile Oltețului deoarece am ales să lăsăm sufletul să danseze și să vorbească pentru noi, alături de acești copii minunați și de oamenii din comunitatea din care facem parte. Se știe că SUFLETUL TE FACE OM, iar Polovragi este un singur suflet!

andreea david cheile oltetului
 

Dr. Andreea David - Instructor Coregraf

24
10
w36
16
132018638_719668035593048_6437831875482473938_n_6
33