Festivalul Internațional de Umor și Caricatură ”Ion Cănăvoiu”
Caricatura-Canavoiu-266x300

Ion Cănăvoiu (1939 – 1992), născut în satul Runcu, în judetul Gorj, a fost poet, prozator, traducător și epigramist. În perioada Facultății de Litere din București a debutat cu poezie. A inițiat editarea unei publicații de satiră și umor, revistă la care era director, finanțator, editor, redactor și chiar difuzor. S-a stins din viață la 22 octombrie 1992 la Târgu – Jiu.

S-a stins din viață la 22 octombrie 1992, la Târgu Jiu. Un an mai târziu, în amintirea lui s-a organizat Festivalul Național de Umor “Ion Cănăvoiu”, cu secțiuni de carte de umor, epigrame, fabule, parodie, poezie satirică și proză umoristică, festival pe care Consiliul Județean Gorj, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în parteneriat cu Biblioteca Județeană “Christian Tell”, Școala Populară de Artă, Asociația Epigramiștilor din România, Asociația Națională a Caricaturiștilor, Grupul de publicații “Flacăra”, Liga Culturală “Fiii Gorjului”, Consiliul local și Primăria Runcu, Societatea Umoriștilor Gorjeni il organizează la Târgu-Jiu și Runcu în fiecare an, în luna octombrie.

În cadrul evenimentului va avea loc și un concurs, organizat pe mai multe secțiuni: cea mai bună carte de umor a anului, epigramă, fabulă, proză umoristică scurtă, parodie, poezie satirică, caricatură și fotografie umoristică. Un juriu local va selecta lucrările pentru fiecare secțiune și vor fi propuse spre ierarhizare juriului național al Festivalului, care include personalități ale umorului românesc pentru fiecare secțiune. Vor fi organizate diverse manifestări complementare concursului propriu-zis: Salonul internațional de caricatură, ediția a VII- a, întâlniri cu epigramiști gorjeni, recitaluri umoristice, vernisaje de expoziții, spectacole, lansări de carte și reviste, emisiuni radio-tv.

signature