CENTRUL JUDEŢEAN PENTRU CONSERVAREA ŞI PROMOVAREA CULTURII TRADIŢIONALE GORJ

Sub patronajul Consiliului Județean Gorj

în parteneriat cu

Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului” , Biblioteca Județeană ”Christian Tell”

Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” și Consiliul Local și Primăriei Tg. Cărbunești

În colaborare cu

UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA

Festivalul de literatură “Tudor Arghezi”

EDIŢIA a XLI-a (41), 20 mai – 25 mai 2021

Ajuns la cea de-a 41-a ediţie, festivalul omagiază pe cel care rămâne unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat literatura română de-a lungul timpului şi îşi propune să contribuie la stimularea pe criterii valorice a scrisului românesc contemporan, inclusiv pentru cunoaşterea şi promovarea operei argheziene, în ţară şi peste hotare. Festivalul se adresează creatorilor de literatură şi exegeţilor în arghezologie din ţară, precum şi vorbitorilor de limbă română din comunităţile de peste graniţe, cu preocupări în domeniu. Organizator: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din Romania. Parteneri: Primăria Tg-Cărbuneşti, Teatrul Dramatic Elvira Godeanu, Universitatea „Constantin Brancusi” Tg. Jiu, alte institutii de cultura, ligi, fundatii, societati culturale, posturi de radio, cotidiane și edituri din Gorj.

*

Din dorinta de a nu renunta la celebrarea operei unei mari personalitati a culturii romane, din cauza circumstanțelor create de necesitatea respectării tuturor restricțiilor sociale impuse de pandemia de coronavirus, editia din acest an se va desfășura on-line, după un Regulament special.

*

SECŢIUNI si PREMII

I. SECTIUNEA OPERA OMNIA. Premiile (unul poezie si unul critica/ istorie literara), în sumă de 5000 lei fiecare, vor fi acordate de Uniunea Scriitorilor din România unor personalitati ale literaturii romane contemporane, iar Consiliul Local şi Primăria Tg-Cărbuneşti le va atribui titlul de CETĂŢEAN DE ONOARE al oraşului.

II. SECTIUNEA «OPERA PRIMA» (volum de debut în poezie), în valoare de 1000 lei, acordat de CJCPCT Gorj. În vederea atribuirii acestui premiu, se vor cere propuneri de nominalizare unor edituri de prestigiu cu preocupări constante în promovarea pe criterii valorice a volumelor de debut tipărite în perioada mai 2020 – mai 2021.

III. SECŢIUNEA “CUVINTE POTRIVITE”, pentru volum de poezie în manuscris, deschis autorilor români nedebutaţi, având vârsta maximă de 47 ani. Manuscrisele nu trebuie să depăşească 100 pagini. Se atribuie un singur premiu, în valoare de 1000 lei, şi este acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

IV. SECŢIUNEA «BILETE DE PAPAGAL», pentru grupaj de poezie.

La această secţiune pot participa poeţii ce-şi aşteaptă consacrarea, cu un grupaj de minim 10 (zece) poezii, într-un singur exemplar. Se acordă următoarele premii:

Premiul I, în valoare de 800 lei, acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj;

Premiul II, în valoare de 700 lei, acordat de Biblioteca Județeană ”Christian Tell”;

Premiul III, în valoare de 600 lei, acordat de Centrul Cultural ”Tudor Arghezi” Tg. Cărbunești;

Mențiune specială din partea Juriului, în valoare de 700 de lei, acordată de Consiliul Județean Gorj prin CJCPCT Gorj. La această secțiune vor mai fi acordate mențiuni ale unor edituri, fundații, reviste literare, posturi de radio, etc., invitate în festival. Pentru această secțiune juriul are dreptul de a redistrinui premiile. Câștigătorii locului I de la ultimele trei ediții nu sunt acceptați în concurs.

V. SECȚIUNEA DE ARGHEZOLOGIE, deschisă scriitorilor români pentru exegeze care au obiect de studiu viața și opera lui Tudor Arghezi (studii publicate sau în manuscris). Premiul în valoare de 1000 de lei este acordat de CJCPCT Gorj.

VI. SECŢIUNEA PREMIUL OPERA OMNIA atribuit unui scriitor de orgine gorjenească, în suma de 1000 lei, acordat de CJCPCT Gorj

ALTE PRECIZĂRI:

1. Lucrarile pentru sectiunile Cuvinte potrivite si Bilete de papagal vor fi transmise on line pana la data de 14 mai 2021 pe adresa cultura@traditiigorj.ro iar cele pentru sectiunile Opera prima si Arghezologie in format editat clasic, pe adresa: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, 210135 Târgu-Jiu, Calea Eroilor, nr. 15, judeţul Gorj, cod poştal: 210135, cu menţiunea “Pentru Festivalul «Tudor Arghezi»”.

2. Având în vedere conditiile solicitate pentru sectiunile Cuvinte potrivite si Bilete de papagal, concurenții sunt rugați să accepte ca numele si datele de contact sa fie mentionate în clar (in acelasi e-mail), exprimand pentru aceasta acordul în scris la finalul grupajului sau manuscrisului..

3. Juriul, alcatuit exclusiv din membri ai Uniunii Scriitorilor din România, îşi va începe lecturarea în 18 mai 2021, urmand ca în cursul zilei de 23 mai a.c. sa anunte pe site-ul CJCPCT Gorj si prin e-mail laureatii sectiunilor. Juriul are latitudinea redistribuirii premiilor.

4. Laureatii vor transmite copie dupa cartea de identitate precum si un extras de cont necesare operatiunilor de virare a sumei constituite ca premiu.

5. Organizatorii vor transmite laureatilor Diploma care va certifica performanta obtinuta la aceasta editie a Festivalului si îşi va rezerva dreptul de a publica in revistele propri unele lucrări prezentate în concurs, fără să acorde drepturi de autor. Lucrările participante intră în arhiva Festivalului.

6. Laureatiilor Premiului national Opera Omnia li se va acorda Titlul de Cetatean de Onoare al orasului Tg-Carbunesti, distinctia urmand sa le fie transmisa de Primaria localitatii.

Informaţii suplimentare la telefon/fax: – 0253/213.710 şi 0721.370057 (Centrul Jud. pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale) ; Persoane de contact: director Ion Cepoi – (0721.370057); Dan Popescu – 0747921374, danadrianpopescu@gmail.com, e-mail: cultura@traditiigorj.ro, (Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”, director Olimpia Bratu – 0253/214904)

NOTA: Transmiterea lucrarilor in Festival reprezinta atat dovada acceptarii Regulamentului cat si asumarea obligativitatii respectarii lui.

ORGANIZATORII