LUI NEA JEAN

 

(spre știință)

 

Despre ediția din 2020 a Festivalului de Umor on-line

 

 

Toamnă 2020. Toamnă cum n-a mai fost alta până acum, nea Jean! Mă simt obligat să-ți spun toate astea și să te avertizez în același timp pentru că, așa iconoclast cum te știu, poate-ți vine poftă să dai o raită pe-aici și nu știi că fără declarație pe proprie răspundere nu poți să faci niciun pas. Trebuie să ai la dumneata legitimația de serviciu (!) și să menționezi acolo domiciliul stabil sau reședința (hai că-i bună și asta!), destinația finală, scopul deplasării, cât ai de gând să bântui pe-acolo, plus alte asemenea năzbâtii. Dacă n-ai toate astea puse la punct, o să te țină vreo două săptămâni în carantină de nu te vezi. Să nu zici că nu ți-am spus! A, și neapărat să treci în declarația aia și cu cine ai votat la alegerile locale. Vezi să scrii ce trebuie ca să nu te pomenești că nu te mai lasă să pleci înapoi! Și să nu te miri că la întoarcerea-n ceruri s-ar putea să găsești ceva modificări de personal, c-am auzit eu pe surse că ăștia de-acum ar cam vrea să-l schimbe din funcție pe Dumnezeu că e cam independent și nu ascultă de nimeni, iar dacă s-ar întâmpla totuși ceva revolte în rai din cauza asta, atunci măcar pe Sf. Petru tot îl schimbă! Așa-i trebuie, c-a fost pus la Porțile Raiului de ăialalți! Dacă era băiat deștept, după atâția ani de muncă putea face rost și el de o pensie specială. Alții cum au putut?

 

Cât despre noi, ce să-ți spun? Am evoluat fiecare al naibii de mult, devenind peste noapte un soi de Robinson Crusoe exilat pe insula lui. Un Robinson cu mască, mănuși, spray dezinfectant, cămara burdușită cu de toate, iritat de prezența altor persoane, cu mâinile rănite de atât spălat cu apă și săpun ori spirt, sclav al televizorului, calculatorului, telefonului mobil, cu viață socială desfășurată doar pe rețele de socializare…

 

Un Robinson care a învățat cuvinte noi: pandemie, izoletă, stare de urgență, stare de alertă, virusolog, COVID, alergeni, comorbiditate, coronavirus, carantinare, indice de infectare, dezinfectare, virucid, biocid, Sanytol, Dettol, Igienol, tester, termoscaner, PCR – care nu înseamnă partid comunist, fake-news… Dar și un Robinson care a uitat cuvinte și gesturi vechi: apropiere, afecțiune, dragoste, îmbrățișare, emoție, empatie, atașament, fraternitate, atracție, prietenie, alintare, dezmierdare, mângâiere, pasiune…

 

Dar cel mai mult și mai mult mi-a plăcut la chestia asta că în sfârșit am intrat și noi în rândul lumii civilizate. Am lăsat dracului deoparte realitatea aia concretă pe care-am moștenit-o din străvechime și am adoptat-o pe aia virtuală numită ,,on-line”. Nu prea știu ce-nseamnă, dar e ceva legat de calculator. Acum copiii merg la grădiniță sau școală on-line, noi la serviciu tot on-line, cumpărăturile le facem on-line, ratele la bănci și alte angarale le plătim on-line, ne îmbrățișăm cu prietenii și rudele on-line, facem dragoste on-line (că s-a dat legea aia cu păstrarea distanțării sociale), festivalurile, concursurile, expozițiile le facem și le vedem on-line (a propos, și festivalul pentru matale anul ăsta e tot on-line, dacă vrei să-l urmărești uită-te pe ,,traditiigorj.ro”)… Numai copii încă nu facem on-line, dar depunem eforturi susținute ca să rezolvăm și problema asta.

 

… Trăim așadar o perioadă de mari satisfacții materiale și spirituale, în care suntem sfătuiți zilnic să ne descoperim și să ne acceptăm pe noi înșine așa cum suntem de fapt și, mai ales, suntem îndemnați să conștientizăm nevoia de noi. Numai că noi simțim nevoia de ceilalți! Asta e, lume cârcotașă, nimic nu-i convine, ca de obicei!

 

Speranțe? Naibii mai știe! Certitudini? Cam tot pe-acolo! Așteptăm să vedem ce urmează: infernul sau paradisul? Cu sau fără umor, aceasta-i întrebarea!

 

 

Ion Cepoi